Vragen over COVID-19.
Epidemie, pandemie en is het beheersbaar?
- Wat is het verschil tussen epidemie, pandemie en endemisch?
- Wat is de standaardstrategie tegen een virusepidemie?
- Is testen, traceren en isoleren mogelijk?
- Detecteert de RT-PCR het virus?
- Kan ik het virus doorgeven als ik geen symptomen heb?
- Zal vaccinatie de epidemie stoppen?
- Heeft een coronapas zin?
Wat is het verschil tussen epidemie, pandemie en endemisch?
Het zijn overlappende termen.
- Epidemie is een nieuwe lokale uitbraak (van een virus).
- Pandemie is een nieuwe wereldwijde uitbraak (van een virus).
- Endemisch is een (virus)infectieziekte die in het gebied blijft.
Wat is de standaardstrategie tegen een virusepidemie?
Testen, traceren en isoleren.
- Bij virusepidemieën (en sommige bacteriën) zijn geïnfecteerde gastheren (mensen) de belangrijkste bron van nieuwe besmettingen.
- Testen, traceren en isoleren is bedoeld om geïnfecteerde mensen in een vroeg stadium te identificeren en te voorkomen dat deze de ziekte op andere mensen overdragen.
- Het testen, traceren en isoleren vereist geen grote capaciteit van testfaciliteiten zoals populatietesten.
Detecteert de RT-PCR het virus?
Ja, want het virus-RNA is niet stabiel genoeg om na infectie te blijven. RNA-detectie is echter erg gevoelig en niet iedereen met het virus zou besmettelijk zijn.
- In de reageerbuis kopieert het reverse transcriptase-enzym het mRNA-molecuul in DNA, dat vervolgens in elke Ct-cyclus wordt verdubbeld. Door de instabiliteit van het RNA (zie 1) zal iemand geen virus-RNA hebben van een infectie die volledig is uitgeroeid.
- Mensen die herstellen van SARS-2 hebben mogelijk zeer lage virusniveaus en het is onwaarschijnlijk dat ze iemand anders besmetten. Dus lage virusniveaus bij een persoon die van het virus herstelt, zijn niets om je zorgen over te maken.
- Vroeg in de infectie kan iemand echter ook zeer lage virusniveaus hebben, die in de dagen daarna snel zouden toenemen. In dit geval detecteert de RT-PCR het virus eerder dan de antigeentest, die viruseiwitten detecteert.
- De medio 2019 overleden uitvinder van de PCR, Mullis, gebruikte RT-PCR om het hiv-virus, de veroorzaker van aids, op te sporen.
- Het RT-PCR-protocol is vrij robuust. Het oorspronkelijke protocol is ontwikkeld om alle SARS-achtige virussen te detecteren, maar er zijn geen SARS-1- of andere virusinfecties gevonden. Het protocol werd verfijnd met extra controles.
Kan ik het virus doorgeven als ik geen symptomen heb?
Ja. De meeste virusoverdracht vindt plaats voordat iemand klachten heeft.
- De meeste virussen zijn besmettelijk voordat ze symptomen veroorzaken.
- Het gedrag van mensen verandert vaak sterk na ziekte, waardoor de kans op besmetting van andere mensen sterk wordt verkleind.
- De eerste informatie dat ook SARS-2 zou kunnen worden overgedragen door besmette mensen zonder symptomen dateert van januari 2020.
- Een onderzoek uit juli 2021 heeft aangetoond dat mensen binnen 2 dagen na besmetting besmettelijk worden en de hoogste virustiters 3 tot 1 dag voor het begin van de symptomen hebben.
Zal vaccinatie de epidemie stoppen?
Nee, vaccinatie beschermt tegen ziekte, maar niet tegen infectie.
- Immuniteit tegen coronavirussen en andere luchtwegvirussen is zelden steriliserend.
- Om de epidemie te stoppen, is steriliserende immuniteit vereist voor groepsimmuniteit.
- Populatie immuniteit, het deel van de bevolking dat wordt beschermd tegen de ziekte, is echter cruciaal om het aantal infecties en ziekenhuisopname bij een epidemie te verminderen.
Heeft een coronapas zin?
Niet in de huidige vorm
- De huidige coronapas geldt voor wie gevaccineerd, genezen of getest is.
- Mensen die gevaccineerd en/of genezen zijn hebben een reële kans op infectie en een verkleinde kans om opnieuw ziek te worden. Ze kunnen dan het virus gewoon doorgeven aan anderen.
- Mensen die getest zijn, zelfs met een minder gevoelige test, hadden op dat moment geen (of weinig) virus en geven het virus zeer waarschijnlijk niet door.
- Een tijdelijke coronapas alleen gebaseerd op een recent testresultaat (< 24 uur) is wel zinvol.
John Jacobs
14.09.2021
14.09.2021