COVID-19
RIVM: Oversterfte is nieuwe realiteit na COVID.
15.08.2024
|
Gijs van Loef en John Jacobs van Platform Betrouwbare Zorgcijfers volgden de COVID-19 crisis met de sterftecijfers. Ook nadat de Nederlandse overheid gestopt was met actuele gegevens, volgden ze de sterftecijfers die door het RIVM worden gepubliceerd.
In de RIVM cijfers constateerden ze enkele discrepanties, waaronder een nieuwe berekeningen die leidde tot lagere sterftecijfers. Hierop berichten ze het RIVM hun bevindingen. Het RIVM antwoordde dat de verhoogde sterftecijfers door de COVID epidemie, de nieuwe realiteit vormen. Daarom wordt de jaren 2020-2023 meegenomen in het meerjarig gemiddelde voor de berekening van de referentiewaarde van sterftecijfers. Door deze methode valt de oversterfte in 2024 lager uit, dan als 2019 het laatste jaar is voor referentiesterfte. In hun toelichting noemt het RIVM de COVID-epidemie als een van de factoren voor oversterfte in de jaren voor 2024. Wij danken het RIVM voor deze openhartige correspondentie.
Wij betreuren het de data van de oversterfte door Covid voortaan meegenomen worden in de referentiesterfte. Sinds het begin van Covid heeft Nederland de hoogste oversterfte van West-Europa en langer naijlt. Door een hogere normaalwaarde, kan de ernst van de gezondheidscrisis in Nederland worden onderschat. Ook nu nog geven de cijfers aan dat de kwaliteit van de Nederlandse zorg zich in een zorgelijke situatie bevindt.
Vrijwel alle landen kampen sinds de COVID-crisis met oversterfte. De Nederlandse cijfers laten zien dat de oversterfte hier hoger is dan in andere West-Europese landen. Wij roepen de Nederlandse overheid op om de oorzaken van de oversterfte te analyseren en indien mogelijk, de oorzaken aan te pakken. Als mogelijke oorzaken hebben wij genoemd (a) de hogere besmettingsgraad in Nederland in een poging meer (groeps)immuniteit op te bouwen, en (b) de marktwerking die de zorg van binnen uitholt. Ook andere oorzaken sluiten wij niet uit, maar de ogen sluiten voor de cijfers vinden wij geen constructieve acties.
Wij zouden het RIVM en de overheid willen aanmoedigen om referentie sterftecijfers van voor 2020 te gebruiken om de ernst van de oversterfte door COVID te bepalen.